Субота, 20.04.2024, 00:25
Освітні веб-ресурси
учителям інформатики
Головна Реєстрація Вхід
Ви - Гість · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Інформаційно-комунікаційні технології » Інтернет - Що? Де? Коли? » "Сайта" чи "сайту" як правильно? (Чи варто довіряти орфографічному словнику?)
"Сайта" чи "сайту" як правильно?
galanetДата: Понеділок, 21.04.2008, 01:59 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 626
Репутація: 19 []
Статус: Відсутній
Дуже часто на україномовних сайтах в меню зустрічаються подібні категорії: "Каталог сайту", "Файли сайту", "Мапа сайта", "Новини сайта". При чому, автори різних сайтів пишуть по-різному - в одних слово "сайт" в родовому відмінку (чого?) - "сайту", в інших "сайта". Відразу виникає запитання: то як правильно?

Раніше, співставляючи різні слова і відмінюючи їх, я вирішила на сайті писати все ж таки "сайту". Мені здавалось, що слово "сайта" - це російськомовний варіант і вживати його недоречно на україномовному ресурсі.

Згодом, за порадою однієї дуже розумної і хорошої людини, я подивилась в орфографічний словник і була дуже здивована, коли побачила, що слово "сайт" в родовому відмінку буде "сайта". Один словник - це думка одного автора, я заглянула в інший - і там знову було слово "сайта". Майже повністю переконавшись, я вже хотіла відступитись.

Проте, я на цьому не зупинилась, в інтернеті я знайшла сайт "Нова мова" і там, на превеликий подив, було написано, що слово "сайт" відмінюється як "сайту". Ось пряме посилання: http://www.novamova.com.ua/cgi_bin/faq.php

Зараз я знаходжуся на роздоріжжі.
З одного боку - сайт, присвячений орфографії, напевне адмініструється людиною, яка знається в українській орфографії і не безпідставно висловлює свою думку щодо правильності написання слів.
З іншого боку - паперовий словник за редакцією академіка, ухвалений вченою радою Українського мовно-інформаційного фонду НАН України та ще й рекомендований МОН України.

Хто правий?

Хотілося б, щоб спеціалісти просвітили ситуацію і вказали правильний шлях до істини.

 
olegДата: Субота, 26.04.2008, 12:29 | Повідомлення # 2
Підполковник
Група: Модератори
Повідомлень: 119
Репутація: 1 []
Статус: Відсутній
На мою думку, милозвучніше буде "сайту", але я не буду сперечатись з МОН України biggrin
 
Форум » Інформаційно-комунікаційні технології » Інтернет - Що? Де? Коли? » "Сайта" чи "сайту" як правильно? (Чи варто довіряти орфографічному словнику?)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Використовуються технології uCoz

Пишу українською