Субота, 20.04.2024, 09:03
Освітні веб-ресурси
учителям інформатики
Головна Реєстрація Вхід
Ви - Гість · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Звіт про виконану роботу [3]
Розробки студентів (2009) [28]
Розробки студентів (2008) [9]
Розробки студентів (2007) [7]
Різне [1]
Друзі сайту
Наше опитування
Чи готовий вчитель безкоштовно ділитись своїми матеріалами в мережі?
1. Так
2. Лише окремі матеріали
3. Ні, не готовий
4. Витяги з матеріалів
Всього відповідей: 82
 Розробки студентів
Головна » 2009 » Жовтень » 18 » Дефрагментація диску
Дефрагментація диску
12:11
Дефрагментація - процес оновлення та оптимізації логічної структури розділу фізичного диску з метою забезпечити зберігання файлів у неперервній послідовності кластерів. Після дефрагментації прискорюється читання та запис файлів, а відповідно і робота програм.

Іншими словами, дефрагментація - це процес пошуку і об’єднання фрагментованих файлів і папок. Програма переміщує дані таким чином, щоб кожний із файлів займав на диску один неперервний фрагмент, а вільне місце об’єднувалося в єдину неперервну ділянку.

Чим частіше записуються і видаляються файли, тим більше жорсткий диск стає фрагментованим. Це значно знижує швидкість опрацювання даних і збільшує навантаження на процесор, крім цього фрагментований диск швидше виходить з ладу (зношується).

Довгі файли займають декілька кластерів. Якщо запис проводиться на пустий диск, то кластери, що належать одному файлу, записуються підряд.

Якщо диск переповнений, то на ньому може не бути цілісної області, достатньої для розміщення файлу. Проте, файл все-таки запишеться, якщо на диску багато дрібних ділянок, сумарний розмір яких достатній для запису. В цьому випадку файл записується у вигляді декількох фрагментів.

Процес розбиття файлу на невеликі фрагменти при записі на диск називається фрагментацією (процес дроблення чого-небудь на безліч дрібних розрізнених фрагментів або ефект, що виникає у процесі активної роботи з файлами (створення, видалення, переміщення, зміна розмірів) і виражається у відсутності на жорсткому диску достатньої кількості послідовних вільних блоків). На фрагментованому диску вільні блоки розкидані по всій поверхні диска, і при подальшій роботі з диском, це приводить до фрагментації даних. Якщо на диску багато фрагментованих файлів, швидкість читання жорсткого диску зменшується, оскільки пошук кластерів, в яких зберігаються файли, вимагає часу.

Проте, бувають виключення. Наприклад, при використанні флеш-пам'яті час пошуку не залежить від розташування секторів, і практично рівний нулю, тому для них дефрагментація не потрібна.

Дефрагментація найчастіше використовується для таких файлових систем, як File Allocation Table (FAT) та New Technology File System (NTFS) для MS-DOS і Microsoft Windows, оскільки в програмах для роботи з ними зазвичай не передбачено ніяких засобів для попередження та запобігання фрагментації, і такий ефект з'являється навіть на майже порожньому диску і невеликому навантаженні.

Програми дефрагментації запускаються аналогічно до програм сканування дисків на виявлення помилок. Звичайно програма не вимагає дефрагментації, поки вміст фрагментованих файлів не досяг 20%, але доцільним є використання дефрагментації і при 6-8 %.

Програми для дефрагментації

UltraDefrag 3.2.1 - безкоштовний дефрагментатор для операційних систем сімейства Windows NT (окрім NT 4.0). Програма має швидкий движок, здатна працювати як в графічному режимі, так і в режимі консолі. Є опція візуального відображення кластерної схеми, підтримується робота за розкладом, з фільтрами, із стисненими файлами. Використання UltraDefrag дає змогу створювати HTML-звіти. Програму можна завантажити з сайта за посиланням – Завантажити UltraDefrag 3.2.1

mst Defrag - дефрагментатор, що не сповільнює функціонування програмного забезпечення і не заважає користувачам, оскільки працює виключно у фоновому режимі. Програма чудово працює і з віддаленими комп’ютерами мережі. Є спеціальні версії для робочих станцій і серверів. Утиліта проста в налаштуваннях і використанні.

Vopt - дефрагментатор для операційних систем Windows NT/2000/XP/2003, що має декілька режимів роботи: швидкий, безпечний (із збереженням важливих даних перед їх дефрагментацією), простий і професійний (з перевіркою системи і видаленням непотрібних файлів).

Auslogics Disk Defrag - невеликий безкоштовний дефрагментатор, який має зручне управління, надає детальні відомості про поточний стан файлової системи, а, крім того, швидко здійснює дефрагментацію.

Дефрагментація томів жорсткого диска у Windows XP

Програма дефрагментації MMC базується на повній роздрібній версії Executive Software «Diskeeper». Версія, долучена до Windows XP, і новіші версії забезпечують обмежену функціональність із підтриманням продуктивності жорсткого диска за допомогою дефрагментації томів, які використовують файлові системи FAT, FAT32 або NTFS.

Щоб запустити програму дефрагментації MMC, використайте один із наведених методів:
Метод 1: Скористайтеся властивостями жорсткого диска
1) Відкрити вікно «Мій комп'ютер».
2) Викликати контекстне меню для тома локального диска, який потрібно дефрагментувати, а потім вибрати команду «Властивості».
3) Вибрати вкладку «Сервіс» та обрати кнопку «Виконати дефрагментацію».
Метод 2: Скористайтеся керуванням комп'ютера MMC
1) Запустити керування комп’ютером MMC (Compmgmt.msc).
2) Вибрати з меню «Дефрагментація диска».
Метод 3: Скористайтеся програмою дефрагментації MMC
Запустити програму дефрагментації MMC (Dfrg.msc).

Використані веб-ресурси:

Категорія: Розробки студентів (2009) | Переглядів: 7180 | Додав: boiko
Всього коментарів: 2
21.10.2009
2. Лариса (Лисичка) [Матеріал]
Можна було б зобразити процес дефрагментації у вигляді анімаційного зображення.

21.10.2009
1. Лариса (Лисичка) [Матеріал]
Стаття ніби як незавершена. Вам не здається, що варто ще описати процес дефрагментації стандартною утилітою Windows? Або для прикладу, описати цей процес іншою утилітою, характеристики яких були представлені в даній статті. Загалом, стаття непогана, описано простими і зрозумілими словами. :)

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright Стеценко Г.В. © 2024
Пошук
Календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Статистика

На сайті всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
Використовуються технології uCoz

Пишу українською