Четвер, 25.04.2024, 19:50
Освітні веб-ресурси
учителям інформатики
Головна Реєстрація Вхід
Ви - Гість · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Звіт про виконану роботу [3]
Розробки студентів (2009) [28]
Розробки студентів (2008) [9]
Розробки студентів (2007) [7]
Різне [1]
Друзі сайту
Наше опитування
Чи готовий вчитель безкоштовно ділитись своїми матеріалами в мережі?
1. Так
2. Лише окремі матеріали
3. Ні, не готовий
4. Витяги з матеріалів
Всього відповідей: 82
 Розробки студентів
Головна » 2008 » Квітень » 24 » Ткачук О. Конспект уроку "Електронна пошта і система телеконференцій"
Ткачук О. Конспект уроку "Електронна пошта і система телеконференцій"
08:45
Тема уроку: Електронна пошта і система телеконференцій
 
Мета уроку: Засвоєння знань учнями про основні послуги що надаються мережею, та правила пошуку і користування телеконференцією. Формування в учнів умінь і навичок роботи з комп’ютерною мережею.
 

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Дидактичні засоби: підручники, комп’ютери.

 
Хід уроку
 
І. Організаційний момент.

• Перевірка наявності учнів за журналом.

• Перевірка готовності учнів до уроку.

 
ІІ. Актуалізація опорних знань учнів.

1. Аналіз домашнього завдання.

2. Контрольні запитання:

а) Що необхідно, щоб підключити комп’ютер до Інтернет?

б) Назвіть способи підключення до мережі Інтернет?

в) Які ресурси Інтернету ви знаєте?

г) Що таке домени?

д) Що таке провайдер?

 
ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

 

Мотивація уроку:
На попередньому уроці ми ознайомилися з глобальною мережею Інтернет, а тепер давайте розглянемо як підключені комп’ютери до неї та які основні послуги надає дана мережа.
 
Виклад нового матеріалу:

 

Є кілька типів підключення комп’ютера до Інтернет. Поширеним є доступ через виділену лінію. Це підключення комп’ютера до провайдера – комп’ютера-посередника, що працює в мережі, яка є частиною Інтернет. Такий комп’ютер належить до організації що надає послуги з’єднання з мережею Інтернет. Даний спосіб є дешевим але швидкість передачі даних низька.

 

Комп’ютерна мережа призначена і створена для того, щоб надавати користувачам певні послуги, до них належить:
 
1) FTP (File Transfer Protocol)
Протокол передачі даних, використання якого дозволяє знаходити в спеціальних файлових архівах на спеціальних серверах файли за їхніми іменами та одержувати, в разі необхідності, копію таких файлів.
За допомогою такої послуги можна, використовуючи на своєму комп'ютері відповідну FTP-програму, ознайомитися з переліком доступних файлів і скопіювати на свій комп'ютер потрібні.
Служба доступу до файлових архівів дозволяє пересилати мережею файли будь-якого типу — тексти, зображення, виконувані програми, файли із записами звукових фрагментів тощо. Для одержання необхідного файла, потрібно з'єднатися з відповідним комп'ютером, на якому зберігаються потрібні файлові архіви, зареєструватися на ньому і потім читати і записувати файли на віддаленому комп'ютері в межах прав доступу, які надаються користувачеві системним адміністратором файл-сервера.

 

2) E-mail - електронна пошта

Користувач звертається до провайдера, реєструється і одержує власну адресу електронної пошти. На сервері провайдера створюється поштова скринька користувача, де накопичуватимуться повідомлення, які відправляються користувачем і які приходять на його адресу. У свою чергу поштова програма-клієнт після встановлення її на комп'ютері користувача створює відповідні папки для приймання, відправлення та підготовки повідомлень. Саме за допомогою такої програми можна створювати електронні листи, їх відправляти й одержувати, впорядковувати, сортувати, запам'ятовувати електронні адреси потрібних адресатів тощо.

 

3) WWW-noслуга (World Wide Web — Всесвітня павутина)
Це гіпертекстова інформаційно-пошукова система в мережі Інтернет. Блоки даних розміщуються на окремих комп'ютерах, які називаються веб-серверами. Найчастіше посилання виділяється на фоні екрана монітора за допомогою зміни кольору та підкреслення. У цьому випадку його називають «гіперпосиланням». Це може бути слово, фраза або графічний елемент (якщо покажчик миші встановлено на цьому об'єкті, то таке зображення покажчика набуває вигляду вказівного пальця руки). Будь-яке гіперпосилання містить адресу іншого інформаційного ресурсу, який і викликається на екран у разі необхідності.

У гіпертексті за допомогою гіперпосилань пов'язується між собою велика кількість документів. Таким чином, один об'єкт має багато зв'язків з іншими об'єктами. Кожний із таких об'єктів є звичайним текстом або гіпертекстом.

 

4) IRC (Internet Replay Chat)
Спілкування в мережі Інтернет.

Інтернет надає змогу користувачам спілкуватися у інтерактивному режимі за допомогою спеціальних програм. Вона надає можливість спілкуватися з кількома користувачами одночасно у реальному часі. Повідомлення, введене з клавіатури користувачем, відразу стає доступним для всіх інших користувачів, які налагодили аналогічні програми на своїх комп'ютерах на використання того самого спеціального каналу зв'язку. Можна з’єднатись з вже існуючим спільним каналом чи налагодити інший, створити власний канал, яким будуть користуватися один користувач і ще кілька вказаних.

 

5) Новини
Отримання мережних новин та дошок оголошення мережі та можливість розміщення інформації на дошках оголошень мережі. Користувач може підписатись на будь які групи новин за тематикою.

 

6) Телеконференції
Джерелами інформації для людини є також наукові конференції, семінари, «круглі столи», газети. В разі необхідності учасники конференції знайомляться між собою, обмінюються адресами та потім листуються. Участь у таких конференціях можуть взяти люди за бажанням. Існують конференції, на які для участі запрошують не всіх, а тільки тих, чиї доповіді заслуговують на особливу увагу. Є конференції, на яких мають змогу висловлювати свою думку всі, хто бажає.
 
Телеконференціями - називаються обговорення або колективні дискусії на різні теми, які проводяться за допомогою мережі Інтернет.
 

Можна визначити загальні принципи роботи у телеконференціях:

1. Робота користувача з телеконференціями починається з того, що після першого з'єднання з сервером новин необхідно одержати від нього список груп новин, з якими цей сервер працює. У загальному списку можна вибрати лише цікаві за темою та змістом групи. Як правило, користувач вибирає 3-5 груп.
 

2. Якщо клієнтська програма налагоджена і здійснено передплату телеконференцій, то існує можливість одержувати лише заголовки повідомлень, які надійшли на сервер новин після останнього з'єднання робочої станції із сервером новин.

 

3. Після одержання заголовків повідомлень можна відключитися від глобальної мережі для того, щоб не витрачати кошти за перебування на лінії зв'язку.
 
4. При наступному з'єднанні з сервером новин користувач може дати команду на одержання повідомлень, заголовки яких позначені.
 
5. Ознайомившись із повідомленнями, користувач може підготувати на них відповіді чи створити власні повідомлення.
 
6. Для підтримки ділового характеру обговорень у деяких конференціях діють ведучі (модератори). Модератор може не допускати публікації повідомлень, які не відповідають темі конференції, перевищують встановлені розміри, відводять конференцію від основного напряму.
 

7. У більшості телеконференцій періодично, наприклад раз на місяць, публікуються правила роботи, з якими обов'язково необхідно ознайомитися, перш ніж починати публікацію своїх повідомлень.

 

Ім'я телеконференції складається з кількох слів, що послідовно уточнюють тему, яка обговорюється в ній. Слова в імені відокремлюються крапками. У назвах конференцій використовуються символи латинського алфавіту, цифри, деякі знаки. Імена груп новин починаються із найбільш загальної теми.

 

Добір конференції певної тематичної спрямованості здійснюється після завантаження всіх назв груп новин із сервера телеконференцій. Таке завантаження відбувається автоматично після першого налагодження програми Outlook Express та відповідного облікового запису.
 

При організації такої роботи учні повинні створити два облікових записи, кожен із яких дозволить мати доступ до локальної та глобальної груп новин. Для пошуку груп новин на певну тему необхідно в полі для пошуку задати ключове слово, що характеризує тему, наприклад mathematic.

 

Якщо конференції за критерієм пошуку буде знайдено, то їхній вміст та опис відображатимуться у вікні перегляду груп новин. Передплата (або добір) груп телеконференцій здійснюється за допомогою кнопки «Передплатить». Причому зліва поруч із вибраною конференцією з'являється відповідна позначка «Подписаться».
 
Вибрані конференції потрапляють до списку, який відображається на вкладці Передплачені. Конференції і повідомлення, які не були переглянутими виділяються жирним шрифтом.
 
Користувачеві необхідно вибрати групу новин, натиснути кнопку Налагодження, вибрати режим синхронізації та вказати дії, які слід виконувати при з'єднанні робочої станції із сервером новин: копіювати всі повідомлення або лише нові, або лише заголовки повідомлень.
 
Синхронізувати групу — отримати нові повідомлення з теми групи, яка є активною (виділеною).
Синхронізувати заголовки — отримати з сервера тільки заголовки нових повідомлень.
Синхронізувати все — отримати і заголовки, і повідомлення з усіх груп новин, які включено до передплати. За цією вказівкою відбувається звернення до сервера, приймання заголовків повідомлень, що надійшли, а потім і текстів повідомлень для кожної з передплачених груп.

 

V. Підсумок уроку і домашнє завдання.

 

1. Дайте відповіді на питання:

а) Назвіть основні послуги мережі Інтернет.

б) Що таке FTP (File Transfer Protocol) і як з ним працювати?

в) Що таке E-mail і як з ним працювати?

г) Що таке WWW і як з ним працювати?

д) Що таке IRC (Internet Replay Chat) і як з ним працювати?

е) Що таке Телеконференції і як з ним працювати?

є) Як налаштувати телеконференцію?
 

2. Повідомлення оцінок.

 
3. Загальна характеристика уроку.
 
4. Повідомлення домашнього завдання.
Категорія: Розробки студентів (2008) | Переглядів: 5287 | Додав: Лесюня
Всього коментарів: 1
13.04.2009
1. Сергій (burla) [Матеріал]
Якщо тема про електронну пошту і системи телеконференцій, то навіщо розповідати про FTP?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright Стеценко Г.В. © 2024
Пошук
Календар
«  Квітень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Статистика

На сайті всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
Використовуються технології uCoz

Пишу українською