Субота, 20.04.2024, 16:25
Освітні веб-ресурси
учителям інформатики
Головна Реєстрація Вхід
Ви - Гість · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Звіт про виконану роботу [3]
Розробки студентів (2009) [28]
Розробки студентів (2008) [9]
Розробки студентів (2007) [7]
Різне [1]
Друзі сайту
Наше опитування
Чи готовий вчитель безкоштовно ділитись своїми матеріалами в мережі?
1. Так
2. Лише окремі матеріали
3. Ні, не готовий
4. Витяги з матеріалів
Всього відповідей: 82
 Розробки студентів
Головна » 2009 » Грудень » 9 » Кишенькові комп'ютери
Кишенькові комп'ютери
21:32
Кишеньковий персональний комп'ютер (КПК) – це портативний обчислювальний пристрій, що має широкі функціональні можливості.

Для позначення цього пристрою в українській мові використовують абревіатуру КПК, в англійській мові PDA від англійського «Personal Digital Assistant», що в перекладі означає особистий цифровий секретар або асистент. КПК часто називають надолонником (англ. handheld). Така назва пов’язана з тим, що пристрій має невеликі розміри – як людська долоня.

Вперше про КПК заговорили 7 січня 1992 року на виставці комп’ютерної побутової техніки в Лас Вегасі.

Історію розвитку КПК та його еволюцію можна зобразити у вигляді такої схеми (табл.1)
 
Таблиця 1
Еволюція КПК в малюнках

1992 1993 1994 1996 1996 1998 2004

КПК можна використовувати для виконання багатьох повсякденних комп’ютерних операцій, зокрема однією з найголовніших функцій будь якого КПК є функція читання. Читати можна будь-які текстові документи – книги, довідкових тексти, словники, енциклопедії.

При підключенні КПК до мережі Інтернет можна переглядати веб-сторіки, перевіряти електронну пошту.

Вбудована система GPS (глобальна система позиціювання) дає змогу використовувати КПК як карту місцевості, за допомогою якого можна подорожувати та планувати маршрути.

До КПК можна заносити різноманітні записи: пам'ятки, нагадування, контактні відомості, списки, бази даних.

КПК може виконувати функції звукового програвача та диктофона.

Можна також здійснювати записи від руки, якщо необхідно швидко записати і занотувати будь-які відомості. Це можна здійснити за допомогою електронної ручки – стилуса.

Використання КПК дає можливість користувачу здійснювати набір тексту за допомогою екранної клавіатури або клавіатури, що підключається ззовні. У деяких моделях КПК також є висувна клавіатура.

Окрім перегляду та набору текстів, КПК дає змогу переглядати графічні зображення та відеофайли різних форматів.

Наявність інтерфейсу Bluetooth або IRDA дає змогу здійснювати підключення до мережі Інтернет через телефон або без провідну мережі WI-FI або WIMAX.

КПК можна використовувати для дистанційного управління технікою. Вся побутова техніка, що має інфрачервоний порт (IRDA), піддається управлінню за допомогою спеціалізованих програм.

Залежно від моделі КПК у розпорядженні користувача є різні набори програм – від утиліт для перегляду документів до повноцінних офісних пакетів.

Деякі моделі КПК можуть мати вбудовану фотокамеру або фотоапарат, тоді пристрій можна використовувати для створення фотографій та відеофільмів.

КПК може виконувати функції телефону з можливістю надсилання SMS, MMS та здійснення дзвінків.

До КПК, оснащеному інтерфесом USB, можна безпосередньо підключати різні пристрої USB, у тому числі клавіатуру, мишу, жорсткі диски (в разі підключення жорсткого диска слід врахувати, що часто в таких випадках потужності USB-контролера недостатньо для нормальної роботи жорсткого диска) і флеш-накопичувачі.

Список використаних джерел
1. Pocket PC FAQ [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://www.celer.spb.ru/wiki/ProKPK/Teksty/FAQ, вільний. – Заголовок з екрану. 2
. Эволюция КПК - от рассвета до заката [Электронный ресурс] / Вадим Логинов // Мир ПК. – 2007. Режим доступа: http://www.osp.ru/pcworld/2007/01/4105014/_p1.html, свободный. – Заголовок с экрана.
3. Карманные компьютеры. Расцвет и закат электронных помощников [Электронный ресурс] / Иван Васильев // 3DNews. – 2008. Режим доступа: http://www.3dnews.ru/editorial/pda-history-rise-and-fall/, свободный. – Заголовок с экрана.
4. КПК: исторический экскурс [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.ixbt.com/pda/pda-history.shtml, свободный. – Заголовок с экрана.
5. Компьютер на ладони [Электронный ресурс] / Максим Федоров // iXBT. – 2005. Режим доступа: http://www.mobimag.ru/Articles/486/Kompyuter_na_ladoni.htm, свободный. – Заголовок с экрана.
6. Карманный персональный компьютер [Электронный ресурс] // Википедия – Свободная энциклопедия. Режим доступа: http://ru.wikipedia.org/wiki/Карманный_персональный_компьютер, свободный. – Заголовок с экрана.
Категорія: Розробки студентів (2009) | Переглядів: 2818 | Додав: Ник
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright Стеценко Г.В. © 2024
Пошук
Календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Статистика

На сайті всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
Використовуються технології uCoz

Пишу українською