Субота, 20.04.2024, 00:56
Освітні веб-ресурси
учителям інформатики
Головна Реєстрація Вхід
Ви - Гість · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Звіт про виконану роботу [3]
Розробки студентів (2009) [28]
Розробки студентів (2008) [9]
Розробки студентів (2007) [7]
Різне [1]
Друзі сайту
Наше опитування
Чи готовий вчитель безкоштовно ділитись своїми матеріалами в мережі?
1. Так
2. Лише окремі матеріали
3. Ні, не готовий
4. Витяги з матеріалів
Всього відповідей: 82
 Розробки студентів
Головна » 2009 » Грудень » 18 » Електронні книги: майбутнє газет та журналів
Електронні книги: майбутнє газет та журналів
13:59
Сьогодні електронні цифрові технології в поєднанні з мережними технологіями визначають майбутнє комунікацій. Традиційні постачальники інформаційних продуктів, починаючи з компаній, що випускають словники й енциклопедії і закінчуючи службами новин, не хочуть погодитися з утратою ринку збуту. Вони намагаються йти у ногу з часом: відсоток таких даних у цифровому вираженні, що публікується щороку, відчутно перевищує кількість друкованих примірників. Отже, постає питання: що ж краще – друковане видання, чи електронне видання (наприклад, веб-ресурс)?
Що ж принципово нового для користувача вносить використання веб-ресурсів? Проаналізувавши подану таблицю можна дати відповідь на це питання.


Примітка: + так, - ні, У - з використанням спеціальних додаткових пристроїв або за деяких умов.
З таблиці видно всі переваги використання веб-ресурсів.

Порівняльна характеристика друкованих та електронних видань

У багатьох країнах (зокрема і в Україні) протягом останнього двадцятиліття спостерігається ситуація, коли відчутно зменшуються осяги "класичних" газет і журналів. Інтернет упевнено відвойовує собі життєвий простір в інших засобів поширення й обміну даними. У цій ситуації багатьом газетам і журналам доводиться терміново робити вибір: чи розміщувати своє видання в Інтернет, чи ні.
До середини 90-х років кількість електронних видань світової мережі наближалася до тисячі. Серед них: "The New York Times", "The Washington Post", "The Boston Globe", "Вісті", "Незалежна газета", "Коммерсант", "Le Monde", "The Guardian", "The Economist", "Der Spiegel", "The Jerusalem Post" та інші.
Серед електронних версій друкованої преси зустрічалися такі видання, що читалися тільки з монітора, і такі, що повністю використовували технічні можливості мережі Інтернет для передачі і засвоєння даних. У цей же час з’явилися власне мережні видання. Їхні друковані версії були вторинними стосовно мережної й істотно відрізнялися, а то були відсутні зовсім. Засновниками подібних віртуальних інформаційних проектів виступили концерни і корпорації, що працюють на стику комп’ютерної, видавничої і новинної індустрій.

Переваги і недоліки друкованих видань та Інтернет-видань

ПЕРЕВАГИ

Друкованого видання:

  • зручність використання - можна читати в будь-якому місці;
  • читач отримує відразу повний комплект даних;\
  • дані всіх категорій уміло скомпоновано.
Інтернет-видання:
  • відсутня процедура тиражування;
  • читач конкретного номера газети (журналу) потенційно є користувачем Інтернету;
  • доставка номера автоматично забезпечується системою Інтернет;
  • газета однаково доступна всім користувачам Інтернет незалежно від місця проживання;
  • легко робити тематичні добірки матеріалів. Деякі видання ведуть такі добірки, а у деяких є спеціальні пошукові служби в архіві видання;
  • можна читати (знайомитися зі змістом) видання на незнайомій іноземній мові, використовуючи спеціальне програмне забезпечення, що забезпечує автоматичний переклад тексту;
  • "електронна підшивка" за рік займає усього кілька мегабайт пам’яті, і може бути організована відповідно до інтересів користувача;
  • наявні фрагменти статей можна легко використовувати для роботи (копіювати, переробляти, цитувати);
  • виявлені помилки легко виправляються;
  • читач може легко познайомитися з виданням, не купуючи його;
  • існують різні варіанти доставки електронного видання: WWW, електронна пошта, електронне розсилання, FTP (служба передачі файлів).

НЕДОЛІКИ

Друкованого видання:
  • необхідний друк накладу;
  • частина тиражу залишається не розкупленою;
  • необхідно використовувати службу доставки;
  • доставка за межі країни істотно обмежена;
  • важко робити тематичні добірки матеріалів з підшивки;
  • незручно збирати підшивки газет і журналів;
  • вкрай утруднений пошук необхідної статті в підшивці;
  • важко використовувати знайдені матеріали для часткового відтворення;
  • помилки, допущені при друці, неможливо виправити.
Інтернет - видання:
  • необхідно мати комп’ютер, модем і телефон (або виділену лінію);
  • необхідно платити за підключення до Інтернету;
  • читати і дивитися матеріали можна тільки на комп’ютері (хоча можна і роздрукувати);
  • розсіюється увага від великої кількості цікавих матеріалів.

Специфіка Інтернет–видання

Не тільки мережний аналог друкованої преси можна зустріти в мережі Інтернет. Все частіше на верхні рядки рейтингів попадають мережні видання, що існують лише в Інтернет. Чому ж зростає попит саме на такі видання? Чим мережна газета відрізняється від звичайної?
По-перше: жанр Інтернет-видання визначається специфікою власне самого Інтернету, як середовища сприйняття даних з екрана монітора. У першу чергу це гіпертекстові посилання, що забезпечують доступ до архівів та інших електронних ресурсів. Таким чином, читач має справу не з лінійним текстом, а з розширеним обсягом матеріалів.
По-друге: численні форми зворотного зв’язку (гостьові книги, форуми, конференції) дають читачу можливість брати участь у виробництві інформаційного продукту і розмивають межу між автором і читачем. Крім того, звичайне для "класичної" преси придушення авторської індивідуальності через ретельну "редактору" в мережній пресі поки не поширено.
По-третє: мережні служби новини володіють перевагами у порівнянні з друкованою пресою. Це можливість негайної публікації матеріалів, завдяки чому мережні видання є оперативнішими за газети і телебачення, адже оперативність газети обмежена терміном виходу номера, а оперативність телебачення - часом виходу в ефір новин; оперативність Інтернет-видання (Інтернет–газети, чи журналу) взагалі нічим не обмежена.
По-четверте: відносно мала собівартість мережних проектів і відсутність централізації сприяє розквіту спеціалізованих газет і журналів. Це дає можливість самовираження, оскільки кожен може долучитись створення, чи обговорення статей .
На жаль, усе перераховане має і свою зворотну сторону. Легкість публікації при можливості збереження анонімності приводить іноді до зловживань: дезінформації, плагіату, екстремізму, порнографії, прихованій рекламі. Хоча у серйозних мережних газетах таке недопустиме.

Що очікує пресу?

Незалежно існуючі мережні і друковані новини останнім часом почали помітно впливати один на одне. До Інтернет-видань з преси прийшли професійні журналісти, що співпрацювали чи продовжують співпрацювати з друкованими службами новини. Мережна преса для професійних журналістів стала джерелом оперативних даних, а проблеми мережного життя взагалі і журналістики зокрема, стали темою численних публікацій "класичних" газет і журналів. У той же час мережні видання висвітлюють проблеми суспільства і культури, далекі від віртуальної реальності.
Існує поняття (так званої) умовної лінії, що відокремлює багаті країни "Півночі" від бідного "Півдня". Поняття "Півночі" і "Півдня" тут зрозуміло, умовно: до "Півночі" відносять США, Канаду і Європу, Японію і Австралію. Подальший розвиток Інтернету зробить цю лінію поділу ще "глибшою". Поява власне Інтернет-видань, що не мають паперових аналогів, означає, що жителі "Півдня" будуть цілком відрізані від відповідних інформаційних потоків. Не виключено, що на багатій "Півночі" Інтернет дійсно сильно потіснить газети. Однак на "Півдні", де живуть більш 80 відсотків населення землі, Інтернет не зможе скласти сильної конкуренції друкованим службам новини, і в цих країн ще довго будуть насолоджуватися читанням газет.

Українські газети та журнали, подані в мережі Інтернет:

На мою думку електронні книги, журнали, газети мають набудуть в майбутньому величезної популярності. Це буде зумовлене тим, що рівень комп'ютеризації буде дуже великим і значним. Людям буде простіше знайти певні матеріали, чи дізнатись новини через комп’ютер (в Інтернет), ніж проводити значно більше часу в пошуках цих же матеріалів, які знаходиться на паперових носіях. Отож, електронні книги в подальшому будуть розвиватись, оскільки вони є зручними.

Питання, що виникли в ході написання реферату, та відповіді на них.

1. Який вплив читання електронних книг, та паперових на стан здоров’я людини?
Паперові видання мають менший вплив на здоров’я людини, ніж електронні. Це пояснюється тим, що під час читання електронної книги, читання відбувається з монітору, що з часом призводить до порушення зору. Звичайно читання паперових книг також негативно впливає на зір, але лише тоді, коли дуже багато і дуже часто читати. Тому можна сказати, що в цьому питанні паперові книги, та видання мають перевагу.
2. Які мультимедійні (багатофункціональні) можливості електронних книг?
Звичайно в цьому питанні електронні книги мають безліч переваг. З електронним текстом можна робити будь–що: вирізати, вставляти, копіювати, роздруковувати, змінювати колір, розмір, шрифт і т.д. Це є перевагою електронних книг, оскільки текст, надрукований на папері вже не зміниш.
3. Чи буде «жити» паперова книга взагалі?
На мою думку, паперова книга взагалі ніколи не зникне. А все тому, що книга була і залишається найбільшим джерелом знань. Коли людина читає книгу, вона немовби спілкується з автором, розуміє його емоції, думки, а цього не відтворить комп’ютер. Тому і в майбутньому читання книги буде необхідним, оскільки таке спілкування дуже потрібне кожній людині.

Підготував: студент І курсу, 7 групи, технолого-педагогічного факультету

Назаренко Михайло

Категорія: Розробки студентів (2009) | Переглядів: 4776 | Додав: Safokl
Всього коментарів: 1
20.12.2009
1. Галина (galanet) [Матеріал]
Молодець! flower

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright Стеценко Г.В. © 2024
Пошук
Календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Статистика

На сайті всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
Використовуються технології uCoz

Пишу українською